נמצאים ביום צילום והבטן מתחילה לכאוב? אל תתנו לזה להרוס לכם את היום; יכול להיות שהרופא ימליץ לכם ליטול פרוביוטיקה כדי לעזור לגוף לשמור על מאזן החיידקים התקין ולהקל על הכאבים. מהם חיידקים פרוביוטיים? באילו מצבים צריך ליטול פרוביוטיקה, ואיך היא מסייעת לגוף? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
מה זה פרוביוטיקה?
פרוביוטיקה הינה קבוצת חיידקים טובים שנמצאים בגופנו באופן טבעי במעי הגס, מפרקים את המזון וממצים ממנו את כל החומרים החיוניים שהגוף צריך. החיידקים ה"טובים" הללו מנטרלים את החיידקים ה"רעים" בגוף שאחראים למחלות ולמצבים רפואיים אחרים, וכן מסייעים לעיכול ופירוק המזון במערכת העיכול.
מה הקשר בין כאבי בטן לפרוביוטיקה?
כאבי בטן עלולים להיווצר בעקבות מחלות חורף או מצבים אחרים הדורשים אנטיביוטיקה, אשר נלחמת בחיידקים "הרעים" אך גם "בטובים" שנמצאים במעי. במצב כזה עלולים לחוש כאבי בטן ואף שלשולים. כדי להילחם בתופעה זו, כדאי ליטול פרוביוטיקה שמקלה על תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה, מאזנת את כמות החיידקים במעי ומקלה על כאבי הבטן.
היתרונות של פרוביוטיקה
מעבר לשיפור תהליכי מערכת העיכול ומערכת החיסון, פרוביוטיקה מסייעת למגוון תהליכים נוספים:
- מניעת אלרגיות
- סיוע בהגנה על הגוף מפני מחלות חורף
- סיוע לטיפול בדלקות מעיים ובתסמונת המעי הרגיש
- צמצום התגובה של הגוף למצבים כמו התקף חרדה או סטרס
- מחלות של מערכת העיכול
- מניעת היווצרות פטריות
- עיכוב תהליכים סרטניים
מתי צריך ליטול פרוביוטיקה?
בגוף האדם יש באופן טבעי את כמות החיידקים הפרוביוטיים הנדרשת, אך ישנם מצבים מסוימים העלולים לפגוע במאזן התקין שלהם בגוף:
- בעת נטילת אנטיביוטיקה
- מחלות כמו שלשולים או דלקות
- זיהומי מעיים
- דלקות במעי
- תזונה לקויה
- מתח נפשי ממושך
- חשיפה גבוהה לזיהום אוויר
במצבים אלה כדאי ליטול פרוביוטיקה ממקורות טבעיים ולשלבם בתפריט היומי או כתוסף תזונה, כמפורט בהמשך המאמר.
דרכים לצרוך פרוביוטיקה
כאשר נוטלים אנטיביוטיקה היא מחסלת את כל החיידקים, ה"טובים" וגם ה"רעים", וכאשר המאזן מופר יש צורך ליטול פרוביוטיקה מגורמים חיצוניים כמו:
- מוצרי חלב
- כרוב כבוש
- מרק מיסו
- קימצ'י
- מלפפונים חמוצים
- שוקולד מריר
- אפונה ירוקה
- זיתים ירוקים
חשוב להיות במעקב רפואי כדי לוודא שמאזן החיידקים בגוף תקין, ולעיתים יומלץ על נטילת פרוביוטיקה כתוסף תזונה כדי להשלים את החוסר ולסייע לגוף בתהליכים השונים המתרחשים בו.
מה המינון המומלץ של פרוביוטיקה ליום?
המינון האופטימלי לפרוביוטיקה משתנה מאדם לאדם בהתאם לנסיבות ולמצב הרפואי, לכן כדאי להתייעץ עם גורם רפואי שימליץ על המינון המדויק. במצבים של מינון יתר של פרוביוטיקה עלולים להופיע תופעות לוואי של שלשולים, גזים או עצירויות. לרוב הן מתרחשות כשנוטלים פרוביוטיקה באופן מהיר מידי ובכמות גדולה מידי, לכן כדאי להתחיל במינון נמוך ולהעלות לפי הצורך בהתאם להמלצת הרופא, וכן להתאים את סוג התוסף לבעיה ממנה סובלים.
לסיכום
חיידקים פרוביוטיים מיוצרים אצלנו בגוף באופן טבעי, אך בעקבות מצבים כמו מחלות במעי או במערכת העיכול, או במקרים בהם נדרש טיפול אנטיביוטי, מומלץ ליטול פרוביוטיקה כדי לשמור על מאזן החיידקים בגוף ולעזור לו להילחם במחלות ולחזק את מערכת החיסון והעיכול. ניתן לספק פרוביוטיקה לגוף ממקורות ומזונות טבעיים, אך לעיתים יומלץ על נטילת תוסף מזון פרוביוטי.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.